De meest gehoorde vraag aan onze helpdesk van de afgelopen week is: “Kan een mug het Coronavirus bij zich dragen en overbrengen?”

In deze post proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag. Wel moeten we benadrukken dat wij geen specialisten zijn op het gebied van entomologie. Wel zijn wij dè specialist op het gebied van insectenwering.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft het volgende over de muggen in Nederland die virussen kunnen overdragen: “Alleen steekmuggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen, kunnen mensen ziek maken. Op dit moment komen in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht. Als bepaalde exotische muggen zich hier zouden vestigen, dan zouden ze eventueel ziektes zoals knokkelkoorts (dengue) en chikungunya kunnen overbrengen, bijvoorbeeld van reizigers die deze ziekten mogelijk meenemen.”

Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is daar op hun site duidelijk over: “Het nieuwe coronavirus kan niet worden overgedragen door muggenbeten”, beweren ze. “Tot op heden is er geen informatie of bewijs dat suggereert dat het nieuwe coronavirus door muggen kan worden overgedragen.”

Het coronavirus is dus, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, een virus dat zich voornamelijk verspreidt door druppeltjes die worden gegenereerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, of door druppeltjes speeksel of afscheiding uit de neus. En mug kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dus niet het coronavirus overbrengen.

Bron: who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters